RE-CREATIV
Bine ati venit.

Re - Creativ este un portal de discutii dedicat tuturor celor pasionati de bricolaj, craft, decupaj, modelaj, tricotaj, croset, bijuterii si tot ce inseamna lucru facut de mana ( handmade).
Va invitam sa va alaturati familiei noastre pentru a vedea ceea ce lucram si pentru a ne impartasi din experienta si pasiunile dvs.

Cu drag, Echipa Re-Creativ.

Idei creative pentru produse handmade


Nu sunteti conectat. Conectati-va sau inregistrati-va

RE-CREATIV » CASA SI GRADINA » CREATIV .... IN BUCATARIE SI CAMARA » Pregatiri pentru camara in mai - iunie

Pregatiri pentru camara in mai - iunie

Mergi la pagina : 1, 2, 3, 4  Urmatorul

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos  Mesaj [Pagina 1 din 4]

1 Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Joi 20 Iun 2013 - 20:39

MNiko

avatar
Admin
Admin
Deschid acest topic unde sa adunam retete pentru conservele pe care le facem in lunile mai - iunie.

Lista retete

Legume si fructe conservate (congelate sau la borcan)

  • Visine conservate -- Corina
  • Fasole pastai - congelate si la borcan -- Adelina
  • Mazarea - congelata si la borcan -- Adelina
  • Pastai si mazare la borcan -- Corina
  • Dovlecei la borcan


Siropuri

  • siroul de floare de salcam
  • Sirop de menta -- Corina
  • Sirop de capsuni, zmeura sau mure -- Corina
  • Sirop din floare de tei -- Corina
  • Siop de patlagina -- Corina
  • Sirop de visine -- MNiko

Compoturi

  • Compot de cirese -- Adelina
  • Compot din cirese, visine, caise, piersici, prune si gutui -- Corina

Dulceturi, gemuri si marmelade

  • Dulceata de cirese, visine sau cirese amare -- Corina
  • Dulceata de capsuni, zmeura sau mure -- Corina
  • Gem de capsumi, zmeura sau mure -- Corina



Ultima editare efectuata de catre MNiko in Sam 29 Iun 2013 - 14:52, editata de 9 ori

http://www.mamicreativ.com

2 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Joi 20 Iun 2013 - 21:35

Corina

avatar
Admin
Admin
Visine conservate
Scot samburii, si pun visinile la sticle. La fiecare 2 degete de fructe adaug o lingura, doua de de zahar (la sticle de 1 litru la cele de 3-5 l mai adaug 1-2 linguri). Deasupra pun aspirina pisata (netamponata, cam 2-3 tablete la sticla de 1 l). Le las o noapte in bucatarie sa lase zeama si apoi le mut la beci. In timpul mutarii le mai intorc cu dopul in jos sa verific daca nu curg si sa mai topeasca din aspirina. Am avut si de pe un an pe altul.

http://www.prima-zi.blogspot.com

3 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Joi 20 Iun 2013 - 21:37

Corina

avatar
Admin
Admin
Sirop de menta,
Intr-un litru de apa care clocoteste se pune un manunchi de menta tocata mare. Se lasa sa se racoreasca, apoi se scurge si se adauga zahar cat lichid este (cana la cana). Se fierbe pana cand face bulbuci, se pune in sticle de sticla cald, sau rece in sticle de plastic. E o bautura racoritoare de vara (cu apa minerala, cub de gheata si o frunza de menta de decor) sau luat cu lingurita "strange" burticile deranjate.

http://www.prima-zi.blogspot.com

4 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Joi 20 Iun 2013 - 22:25

Adelina

avatar
Moderator global
Moderator global
Fasole pastai pentru iarna

Pregătirea:
Indiferent de metoda de conservare pentru care optați, păstăile de fasole necesită o serie de măsuri și etape de pregărire generale.

  • păstăile de culeg când fasolea este crudă (boabele sunt neformate)
  • păstăile de fasole se spală în apă rece
  • capetele păstăilor se rup sau se taie
  • fiecare păstaie se taie în 2-3 bucăți (3-4 centimetri)

Congelarea
Congelarea este o metodă rapidă și totodată cea mai sigură de păstrare a păstăilor. Puteți să congelați păstile în bucătăria dumneavoastră urmând câteva indicații simple.

  1. Pregătiți 2 oale cu apă.
  2. Puneți o oală la fiert. Adăugați 1 lingură rasă de sare și 1 linguriță de zahăr pentru fiecare litru de apă.
  3. Puneți în cealaltă oală cuburi de gheață.
  4. Adăugați fasolea în apa clocotită și opăriți-o timp de 2-3 minute.
  5. Scoateți păstăile din apa clocotită și transferați-le în apa rece. Lăsați păstăile în apa rece 5 minute pentru a-și păstra culoarea.
  6. Scurgeți păstăile bine.
  7. Umpleți pungi de câte 500-1000 de grame cu păstăi (de preferabil cu sistem de închidere).
  8. Închideți pungile și introduceți-le la congelator (-18 grade).

În acest fel păstăile se păstrează pentru 12-18  luni.
Conservarea în borcan
Mai complicată decât congelarea, conservarea în borcan rămâne totuși o metodă la îndemâna fiecăruia dintre noi.

  1. Pregătiți borcanele pentru conservare: spălați-le, uscați-le și sterilizați-le în cuptor (12-15 minute, într-o tavă, la 180-200 de grade). Răciți-le.
  2. Încingeți cuptorul la 200 de grade.
  3. Fierbeți o oală cu apă.
  4. Umpleți borcanele cu păstăi – lăsați două degete libere până la gura borcanului.
  5. Îndesați bine pe margine păstăile cu o lingură fără să le vătămați.
  6. Adăugați 1 linguriță de sare (pentru un borcan de 750-800 ml).
  7. Turnați apă clocotită în borcane, peste păstăi (să fie total acoperite de apă).
  8. Închideți bine borcanele cu capace. (Spălați foarte bine și filetul borcanului.)
  9. Așezați borcanele într-o cratiță adâncă. Atenție la manipularea lor să nu vă ardeți.
  10. Turnați apă fierbinte printre borcane până la un deget sub capac.
  11. Acoperiți borcanele cu un prosop de pânză ud.
  12. Reduceți temperatura cuptorului la 150 de grade și introduceți cratița la cuptor.
  13. Fierbeți 40 de minute, din momentul în care apa începe să clocotească, la foc mic.
  14. Scoateți borcanele și acoperiți-le cu o pătură până a doua zi.

Păstăile conservate în borcan se păstrează cel puțin 12 luni, într-un loc uscat, întunecat și răcoros (beci, cămară).

5 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Joi 20 Iun 2013 - 22:26

Adelina

avatar
Moderator global
Moderator global
Mazare pe iarna


Congelarea
Congelarea este o metodă rapidă și totodată cea mai sigură de păstrare a boabelor de mazăre. Puteți să congelați simplu mazărea în bucătăria dumneavoastră urmând câteva indicații simple.

  1. Spălați-vă bine pe mâini.
  2. Desfaceți boabele de mazăre din păstăi.
  3. Umpleți pungi de câte 500-1000 de grame cu boabe de mazăre (de preferabil cu sistem de închidere).
  4. Închideți pungile și introduceți-le la congelator (-18 grade).

În acest fel boabele se păstrează pentru 24 de luni.
Dacă vă spălați pe mâini, nu mai este necesară spălarea boabelor de mazăre. Evident că boabele de mazăre se pot spăla, însă ele trebuie foarte bine scurse deoarece stropii de apă se vor transforma în cristale de gheață care vor deteriora boabele de mazăre și le vor lipi între ele. În plus, nu uitați: cu cât congelați boabele mai repede, cu atât mai mic va fi conținutul de amidon din ele.
Conservarea în borcan
Mai complicată decât congelarea, conservarea în borcan rămâne totuși o metodă la îndemâna fiecăruia dintre noi.

  1. Pregătiți borcanele pentru conservare: spălați-le, uscați-le și sterilizați-le în cuptor (12-15 minute, într-o tavă, la 180-200 de grade). Răciți-le.
  2. Încingeți cuptorul la 200 de grade.
  3. Fierbeți o oală cu apă.
  4. Scoateți boabele din păstaie și clătiți-le cu apă rece.
  5. Umpleți borcanele cu mazăre – lăsați două degete libere până la gura borcanului.
  6. Adăugați – opțional, nu obligatoriu – 1 linguriță de sare (pentru un borcan de 750-800 ml).
  7. Turnați apă clocotită în borcane, peste boabele de mazăre (să fie total acoperite de apă).
  8. Închideți bine borcanele cu capace. (Spălați foarte bine și filetul borcanului.)
  9. Așezați borcanele într-o cratiță adâncă. Atenție la manipularea lor să nu vă ardeți.
  10. Turnați apă fierbinte printre borcane până la un deget sub capac.
  11. Acoperiți borcanele cu un prosop de pânză ud.
  12. Reduceți temperatura cuptorului la 150 de grade și introduceți cratița la cuptor.
  13. Fierbeți 40 de minute, din momentul în care apa începe să clocotească, la foc mic.
  14. Scoateți borcanele și acoperiți-le cu o pătură până a doua zi.

Mazărea conservată în borcan se păstrează cel puțin 12 luni, într-un loc uscat, întunecat și răcoros (beci, cămară).

6 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Joi 20 Iun 2013 - 22:31

Adelina

avatar
Moderator global
Moderator global
Compot de cirese


Din 2 kg cirese vor iesi in jur de 6-7 borcane cu compot.Depinde de cat de pline vom pune borcanele.

Borcanele sterilizate se lasa sa se raceasca apoi se umplu cu cirese, se adauga in fiecare cate 4 linguri rase cu zahar si  se umplu cu apa (rece). Punem capacele si scuturam  borcanele pentru a se amesteca putin zaharul. Nu va faceti griji! zaharul ramas se va topi in timpul prepararii.

Asezam in cuptorul aprins, tocmai jos, tava mare de la aragaz si o umplem cu apa.Peste tava punem gretarul cuptorului si pe el asezam borcanele cu putin spatiu intre ele ( sa nu se atinga).

Inchidem cuptorul si lasam compotul sa se faca  la foc potrivit, timp de 40-45  minute. Ne dam seama ca s-a facut atunci cand
ciresele  se ridica la suprafata  iar apa  s-a colorat si face bule. Oprim focul si lasam compotul sa se raceasca in cuptor.

O colega de a mea pune in borcan ca mai sus, doar ca le fierbe afara, intr-o oala in care a pus apa rece, borcanele umplute cu reteta de mai sus, si le lasa sa firba asa, apoi le lasa sa se raceasca in oala si pe urma le da la beci

7 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Joi 20 Iun 2013 - 22:55

MNiko

avatar
Admin
Admin
Am trecut reteele voastre in lista din primul mesaj.

Adelina, tu ai facut ceva dupa aceste retete?

http://www.mamicreativ.com

8 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Joi 20 Iun 2013 - 23:36

Corina

avatar
Admin
Admin
Pastai si mazare pun in fiecare an la borcan. Pastaile de gradina (fideluta sau ciubuc) se pot pune intregi, aranjate frumos in borcane. Cele late se taie bucati. Doar ca eu nu sterilizez in cuptor ci in oala cu apa la foc afara. Si fierb 20-30 min din momentul in care incepe sa clocoteasca


Compoturi fac din: cirese, visine, caise, piersici, prune si gutui. Doar ca pun 2 linguri de zahar la borcanul de 800 si le fierb tot in oala mare cu apa pe plita. Si ies destul de dulci. Se fierb 30-40 min din momentul in are incepe sa clocoteasca.
Ca sa nu se atinga borcanele intre ele folosesc prosopele de bumbac.

http://www.prima-zi.blogspot.com

9 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Joi 20 Iun 2013 - 23:47

Corina

avatar
Admin
Admin
Dulceata de cirese, visine sau cirese amare:
- cca 1.5 kg cirese
- 1 kg zahar
Se scot samburii la cirese si se masoara 4 cani (250 ml) de cirese fara samburi si se pune in oala (eu folosesc tuci) . Se pune zaharul peste cirese si se lasa de seara pana dimineata sa lase zeama. Se da la foc mare pana isi schimba culoarea (sau apar 3 picaturi pe latul lingurii la scoaterea din oama). Se adauga o jumatate de lamaie taiata felii, o crenguta de pelin sau menta in dulceata de cirese dulci.

http://www.prima-zi.blogspot.com

10 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Joi 20 Iun 2013 - 23:51

Corina

avatar
Admin
Admin
Sirop de capsuni, zmeura sau mure:
 Se curara fructele de codite si se presara cu zahar (cam un kg de zahar la un kg de fructe). Se lasa la rece 1-2 zile. Se scurge siropul rezultat si se depoziteaza in sticle la rece. Tine 2-3 luni. Pentru iarna se aduce la temperatura de fierbere inainte de a fi pus la sticle.
Sau se trec fructele prin storcatori si se aduaga zahar in proportie de 1:1.

http://www.prima-zi.blogspot.com

11 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Joi 20 Iun 2013 - 23:54

Corina

avatar
Admin
Admin
Dulceata de capsuni, zmeura sau mure:
Se pune la fiert un kg de zahar cu un litru de apa. Se fierbe pana se leaga (de pe lingura ridicata din sirop, pe laterala se desprind 3 picaturi). Se adauga un kg de fructe curatate de codite, trecute prin jet de apa si scurse in sita. Se fierbe pana se leaga. Lamaia adaugata la final ii pastreaza culoarea si impiedica dulceata sa se zahariseasca.

http://www.prima-zi.blogspot.com

12 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Joi 20 Iun 2013 - 23:56

Corina

avatar
Admin
Admin
Gem de capsumi, zmeura sau mure:
Un kg de fructe curatate, trecute prin jet de apa si scurse, se pun de seara pana dimineata cu un kg de zahar deasupra direct in oala in care fierbem dulceata. Dimineata (cand au lasat zeama) se pune pe foc si se fierb pana se leaga.
Se pot face gemurile si dulceturile dintr-un singur tip de fructe sau combinate intre ele.
Mie imi place gemul de capsune cu zmeura si dulceata de mure cu zmeura.

http://www.prima-zi.blogspot.com

13 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Vin 21 Iun 2013 - 0:00

Corina

avatar
Admin
Admin
Sirop de floare de tei:
Se aleg doar inflorescentele de la floare (fara frunzulita galbena). Se pot folosi atat flori proaspete cat si uscate. Intr-un litru de apa care clocoteste se pun flori cat putem lua cu doua maini. Se lasa la infuzat (se stinge focul si se acopera cu un capac) pana se raceste.  Se pune zahar in proportie de 1:1 si se fierbe pana face bulbuci (nu mai face spuma ci doar bule mari).
E bun cu apa minerala, in ceai sau luat cu lingurita in stari de insomnie, agitatie sau nervozitate.

http://www.prima-zi.blogspot.com

14 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Vin 21 Iun 2013 - 0:05

Corina

avatar
Admin
Admin
Sirop de patlagina
Se foloseste atat patlagina lata cat si cea ingusta (prima pentru tuse, a doua pentru probleme cu colesterolul si circulatie ingreunata). Eu fac combinat.
Se pune intr-un litru de apa care fierbe doua maini de plante taiate mari. Plantele spalate si uscate. Se da un clocot si se lasa pana a doua zi. Se scurge si se adauga zahar in proportie de 1:1. Se fierbe pana face bulbuci.
Se ia cu lingurita in caz de tuse sau se indulceste ceaiul pentru colesterol si circulatie ingreunata. 
Patlagina ingusta e buna pentru picioare obosite sau reci (circulatie periferica proasta).

http://www.prima-zi.blogspot.com

15 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Sam 29 Iun 2013 - 11:33

MNiko

avatar
Admin
Admin
Saptamana asta cat am stat la casuta am profitat de Sanziene sa culeg plante si am facut dupa retetele Corinei sirop de menta( superb ca bautura racoritoare) si de patlagina.
Si bine-nteles ca avand visinile in curte am facut si compot de visine( reteta pe care o stiam e la fel ca a Corinei) si am mai facut si sirop de visine.

Sirop de visine:

1,5 kg visine cu samburi se pun la fiert impreuna cu 1/4 l apa. Se vierb pana cand incep visinile sa de decojeasca, apoi se lasa la racit. Se strecoara zeama ( am am mai trecut si visinile prin sita) s se pune la fiert impreuna cu zahar in proportie de 1:1 si putina zeama de lamaie. Dupa ce s-a topit zaharul se fierbe la foc iute( atentie ca se umfla mult) alegandu-se mereu spuma, pana cand se leaga siropul. Eu l-am pus caldut in sticle d plastic si le-am lasat la racit invelite intr-o patura.

http://www.mamicreativ.com

16 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Sam 29 Iun 2013 - 14:11

Corina

avatar
Admin
Admin
Interesanta reteta. Cred ca o sa fac si eu.

Dovlecel la borcan

Se curata dovlecelul, se taie cubulete sau se da pe razatoarea mare. Se pune uleiul la incins, se pune dovlecelul pana se inmoaie. Se pune fierbinte in borcane cu putin ulei deasupra (cam de un deget). Si se lasa la racit in pat cald.  E bun la tocana peste iarna si chiar si la salata de vinete. Ii da un gust mai dulce.

http://www.prima-zi.blogspot.com

17 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Sam 29 Iun 2013 - 14:55

MNiko

avatar
Admin
Admin
Nu stiam de aceasta metoda. Eu pun pur si simplu taiat cubulete in congelator sau taiat marunt in amestecuri de legume pentru ciorba. Saptamana trecuta am pus in congelkator pastai fideluta taiate cam de maxim 2 cm. Pun in pungulite mici cam atat cat imi trebuie la o ciorba. Daca vreau sa fac vreo mancarica din ele atunci scot mai multe pungulite.

http://www.mamicreativ.com

18 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Sam 29 Iun 2013 - 20:43

Melly H.

avatar
Activ
Activ
Ce harnicute si pricepute sunteti!
Mult spor in tot ce faceti!

19 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Sam 29 Iun 2013 - 21:28

Corina

avatar
Admin
Admin
Asa puneam si eu dovleceii cand aveam congelator.
Din lipsa de spatiu rece am pus la borcane si tin bine.
Spor la conservarit :-)

http://www.prima-zi.blogspot.com

20 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Sam 29 Iun 2013 - 21:41

MNiko

avatar
Admin
Admin
Multumesc la fel. Tocmai am remarcat ca in vara asta stand mai mult pe la casuta si facand toate cele acolo, trebuie sa trec si eu la tactica mai mult in borcane decat in congelator, ca acolo n-am decat congelatorul frigiderului, si congelatorul mare este inca aici si aici va ramane pana cand ne vom muta definitiv.

http://www.mamicreativ.com

21 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Sam 29 Iun 2013 - 22:00

Corina

avatar
Admin
Admin
E mai comod la pus in congelator dar e mai comod la folosit sa desfaci borcanul.
Mie imi plac mai mult conservatele (poate ma motivez singura).
La congelat oricat de buna e punga tot capata gust de "congelator".

http://www.prima-zi.blogspot.com

22 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Dum 30 Iun 2013 - 14:08

tiktakro

avatar
Moderator local
Moderator local
Sa va povestesc ca am doua congelatoare a 7 sertare fiecare plus cele 2 sertare de la frigider ? punem foarte multe ciuperci pentru iarna ( mincam carne mai putina, deoarece o luam doar de la tara de la soacra : pui , gaini. Miel direct din stina si in rest peste .... si pe asta - somonul - in aducem din strainatate. ). Si atunci ciupercile sunt "carnea noastra de toata ziua " ;) ... in rest fructe si legume. Muuulte fructe ... pere, prune, smeura, afine, capsuni, merisoare, etc. Pe astea le fac iarna un fel de "compote" adica cam 500-700 grame fructe, 1 lingura de zahar, 100 grame apa si le fierb cam 15-20 minute. La borcan si le tin in frigider . Le punem in cerealele cu lapte de dimineata... nu fac gem din cauza zaharului ... nu stiu daca noi consumam 1 kg de zahar in 2 luni... Mircea maninca miere cu nuci toata ziua, eu pun zahar doar in ceai si rar cind fac prajitura pt soacra.
Dar ideea de conserva la borcan m-a fermecat si pe mine....
Uite cite am pus anul trecut pe linga cele din congelator :


rideau fetele noastre zicind ca am pus pentru tot satul :)) Dar cind au primit si ele citeva borcanele au fost foarte fericite ;).

http://tiktakro.blogspot.com/

23 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Dum 30 Iun 2013 - 19:22

MNiko

avatar
Admin
Admin
Asa am pus si eu intr-un an de am avut apoi vreo 2 ani la rand din aceeasi serie.

Teodora, am mai vazut ca ai scris fetele tale, dar parca spuneai ca n-ai copii. Sunt fetele sotului?

http://www.mamicreativ.com

24 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Dum 30 Iun 2013 - 20:18

catalina

avatar
Ucenic
Ucenic
bravo furnicutelor ati trebaluit....eu v-am citit cu mare interes ,sper sa aplic si eu din retetele voastre,ca pana acum am folosit congelatorul,care nu este foarte mare,si niciodata nu reuseam sa pun tot ce as fi vrut.am sa incerc siropul de menta ,cred ca e tare bun si racoritor.

25 Re: Pregatiri pentru camara in mai - iunie la data de Dum 30 Iun 2013 - 20:33

tiktakro

avatar
Moderator local
Moderator local
Da, Mihaela, am povestit la cafea ca sunt fetele barbatului meu, din prima casatorie... repet : eu personal, nu am copii. Dar sunt ca si copiii mei ;)

Catalina, tocmai ce ma uitam acum citeva minute la menta din gradina... am o tufa de menta simpla ( brosteasca ) plantata intr-un strat ca sa alunge soriceii aceia nesuferiti care mi-au mincat anul trecut recolta de ceapa .... oare o fi buna la siropul de menta de care vorbesti sau trebuie menta creata ?

http://tiktakro.blogspot.com/

Continut sponsorizat


Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus  Mesaj [Pagina 1 din 4]

Mergi la pagina : 1, 2, 3, 4  Urmatorul

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum